УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Српска Квочка

Достојевски је био визионар, и у овом одломку, горе. Као и у другим стварима. Европа и свет су ушле у тај „почетак“. Стотинак и нешто година касније. Читајући бележнице Достојевског, поново, у ствари, читам нешто иако давно записано, много боље, од наших данашњих и новина и књига. Електронска издања појединих новина пуна су коментара читалаца, који потврђују страшну истину: да је малени српски народ, доведен на ивицу биолошког опстанка, толико подељен, да то изгледа апсурдно. Подељен је верски,идеолошки, партијски: не само комунизам, не само екстремне идеологије, него и ислам, тј. дуго турско ропство, оставили су неизбрисиве трагове на менталитет, народни живот, историју, душу. Новине су смеће, поједини електронски медији су смеће, награђиване књиге су смеће – овде би комуналцима требало децинија да све то почисте, али то би било - бојим се - узалудно, јер би убрзо и после тога, ако буде било и тада Срба, опет у неком маскираном облику проговорила квочка из овог народа, коме припадам. Овом народу као да је то постало знак препознавања да производи друге народе....

=извор:>Читајући бележнице Достојевског поново

ЛеЗ 0007317

уторак, 16. мај 2017.

Poruke sa nebaОбјављено је 16.03.2014.
CIJELA Biblija zapravo je poruka s neba — poruka koju nam je naš nebeski Otac poslao za naše dobro. No prije više od 2 000 godina jedan je anđeo, za kojeg Biblija kaže da “stoji pred Bogom”, u dva navrata posjetio ljude i prenio im posebne poruke. Taj se anđeo zvao Gabrijel. Pogledajmo u kojim su se okolnostima odigrala ta dva važna posjeta.

Prvi se zbio 3. godine prije nove ere. U judejskim brdima, vjerojatno nedaleko od Jeruzalema, živio je Jehovin svećenik po imenu Zaharija. On i njegova žena Elizabeta bili su već u poodmaklim godinama, a nisu imali djece. Dok se Zaharija jednom prilikom nalazio u Božjem hramu u Jeruzalemu, jer je bio njegov red da vrši svećeničku službu, iznenada mu se s desne strane kadionog žrtvenika ukazao anđeo Gabrijel.

Zahariju je obuzeo silan strah, no Gabrijel ga je umirio, rekavši mu: “Ne boj se, Zaharija, jer su uslišene tvoje usrdne molitve i žena tvoja Elizabeta rodit će ti sina! Daj mu ime Ivan!” Rekao mu je i da će Ivan “biti velik u očima Jehovinim” i da će “pripremiti Jehovi narod spreman”.

No Zaharija mu nije vjerovao. Činilo mu se nemogućim da bi on i Elizabeta u tim godinama mogli dobiti dijete. Zato mu je Gabrijel rekao: “Zanijemjet ćeš i nećeš moći govoriti do dana dok se to ne dogodi, jer nisi povjerovao riječima mojim.”

Za to vrijeme ljudi što su bili ispred hrama pitali su se zašto se Zaharija tako dugo zadržao u svetištu. Kad se napokon pojavio, svima je bilo jasno da se dogodilo nešto vrlo neobično jer nije mogao govoriti, nego je samo rukama davao znakove.

Po završetku svoje službe u hramu Zaharija se vratio kući. Nije prošlo dugo, a Gabrijelove su se riječi obistinile — Elizabeta je doista zatrudnjela! U iščekivanju prinove povukla se u osamu i pet mjeseci nije izlazila iz kuće.

Nakon nekog vremena anđeo Gabrijel opet se pojavio. S kime je ovaj put razgovarao? S neudanom djevojkom iz grada Nazareta koja se zvala Marija. Kakvu je poruku njoj prenio? “Našla si milost kod Boga”, rekao joj je. “Evo, zatrudnjet ćeš i rodit ćeš sina. Daj mu ime Isus!” Potom je nastavio: “On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. (...) On će kraljevati nad domom Jakovljevim zauvijek i kraljevstvu njegovu neće biti kraja.”

Za Gabrijela je sasvim sigurno bila velika čast to što je mogao prenijeti te poruke s neba. A kad saznamo nešto više o Ivanu i Isusu, još ćemo bolje razumjeti zašto su one bile tako važne. 2. Timoteju 3:16; Luka 1:5-33.

Нема коментара:

Постави коментар