ПРЕДЛОГ измена Закона о рехабилитацији који ће Агенција за реституцију поднети новој Влади, који предвиђа и поништавање рехабилитација директних починилаца ратних злочина, отворио је питање ко би све, ако се закон усвоји, могао опет "да буде осуђен". И да ли постоји опасност да се поништи и рехабилитација генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини?!
Агенција за реституцију предлаже да закон забрани враћање грађанских права и поништавање пресуда директним починиоцима убистава, који се налазе на списковима Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, као и да рехабилитације таквих буду поништене. Повод за то су све чешће одлуке судова широм земље да се рехабилитују злочинци само због процесних пропуста.
Зорана Живановића, једног од заступника предлагача рехабилитације Драже Михаиловића, како каже, не би изненадило ни да измене закона буду усвојене, ни да се под њиховим ударом нађе Дража:
- Један део власти је посткомунистички настројен и спроводи своју идеологију, коју уводи у законе. Поништавање већ донетих пресуда о рехабилитацији било би противно нормама цивилизованог света, али не би било први пут да се тако нешто дешава. Посебно ако, у духу спорова са Хрватском, наша земља жели да докаже да је више антифашистичка.
Историчар Коста Николић, сведок у поступку Михаиловићеве рехабилитације, изненађен је предлогом Агенције.
- На суду ниједног тренутка није доказано да је генерал Михаиловић ни лично, ни командно одговоран за ратне
злочине. Рад и докази Државне комисије су од почетка дискутабилни. Она није радила ни на основу ондашњих закона, нити је поштовала људска права. Ако овакав закон буде усвојен, биће то стављање тачке на процесе рехабилитација из идеолошких разлога, због којих су људи и страдали - каже Николић.
Слично сматра и његов колега Бојан Димитријевић, који је такође сведочио у поступку Дражине рехабилитације, али и у поступку рехабилитације ратног премијера Милана Недића.
- Верујем да се евентуални закон неће одразити на претходне рехабилитације, јер би то довело до апсурда. Свака власт би, онда, могла да доноси законе који би поништили све што су њени претходници урадили, чак и кад је то у функцији исправљања историјских неправди - каже Димитријевић.
За разлику од њих, субнор нема ништа против да се "стане на крај мењању историје".
          итд. Извор: Новости
          _____________ из коментара уз овај чланак:

zaliv.co 03. август 2016. 23:10   Cinjenica je da je Dragoljub Mihailovic Draza prvi na tlu okupirane Evrope organizovao oruzani otpor, kao sto je i cinjenica da nikad nije saradjivao sa Nemcima i da je tokom celog rata za UK USA i FRA bio saveznik. Problem je u tome sto je Titova propaganda toliko zatrovala narod da i dalje ima dosta onih kojima se digne kosa na glavi od pomena Draze Mihailovica ili cetnika. Samo mali broj cetnika koji se odmetnuo je cinio zlocine, cak i sam Draza je za njih izdao naredbu da se likvidiraju

  1. hristina 03. август 2016. 22:25  Slava vojniku, djeneralu, Srbinu, Dragoljubu Mihailovicu! Srpski narod ne zaboravlja!

  2. алекса 03. август 2016. 21:52  Желим да знам, када ће се покренути одговорност партизана, ОЗНЕ за злочине непосредно после рата? За злочине против српског народа. За стрељања недужних људи, а бројка се креће око сто хиљада НЕДУЖНИХ, стрељаних без суђења