Вехабијски центар који ће надјачати фамозно легло вехабија у Горњој Маочи, код Сребреника, формиран је у месту Подгредина, које припада цазинској месној заједници Стијена. То проистиче из поверљиве документације босанскохерцеговачких полицијских агенција, до које су дошле "Независне".
"У Подгредини се сваки викенд спроводи обука, односно предавање за припаднике вехабијског покрета. У том месту изграђен је већи објекат и низ мањих за боравак. У центар може доћи у исто време већи број припадника тог покрета", стоји у списима.
Наводи се да је центар окружен вехабијским кућама, те да је један од вођа, чије је име познато редакцији "Независних", вехабија који је запослен у аустријској престоници Бечу.
За млађе припаднике вехабијског покрета, како је наведено, задужен је двадесеттрогодишњак из Цазина, који живи по шеријатским обичајима.
"Он је исписао своју млађу сестру из државне школе и уписао је у Подгредину у вехабијски центар као једино могуће образовање. У тај центар могу ући само 'проверени', јер је успостављена самозаштита од продора обавештајно-полицијских структура", стоји у документацији која је у поседу "Независних".
Док се, дакле, Подгредина намеће као ново снажно вехабијско легло, ни Горња Маоча не одустаје од својих досадашњих намера, па су вехабије из тог села поручиле да ће тражити од Драгана Мектића, министра безбедности БиХ, и власти, да им објасне "због чега су радикални и екстремни", те да им у складу с тим понуде доказе за те наводе.
Мектић узвраћа да селефије нису партнери званичним институцијама у
БиХ.
"Ми бисмо били неозбиљни да се на те захтеве осврћемо. Ко су они да ми њима достављамо доказе против њих? Па ваљда они треба да доставе доказе да нису екстремни и да не производе овде насилни екстремизам", рекао је Мектић.
Министар безбедности БиХ осврнуо се и на изјаве вехабија, по којима ће, уколико не могну у џамијама, верске обреде обављати на паркинзима, те им је поручио да ни то није дозвољено.
"Није паркинг место за молитве, него јавна површина намењена за саобраћај и возила. Не могу они узурпирати једну такву површину. Сутра ће тражити да узурпирају нешто друго. Не може", одбрусио им је Мектић.
Подсетимо, држава и Исламска заједница у БиХ већ месецима покушавају да се обрачунају с параџематима у БиХ, од којих се један налази управо у Стијени, код Цазина, а који, баш као ни Горња Маоча, није пристао да се интегрише у легалне токове.
(Извор: nezavisne.com)
          = из коментара уз овај чланак:
              aca i toma sd 07. јун 2016. 22:21 Pravice EU generala Ratka od blata .
         Sv.Petar 07. јун 2016. 22:00  Kada su vam bili "potrebni" ,doveli ste ih,obukli,hranili,debelo platili,udomili - oni se "nakotili",e pa sada, srecno vam bilo sa njima!!!
      Република Српска 07. јун 2016. 21:29 Према службеним подацима на десетине бејха муслимана је шехидило у ИД-у, према неслужбеним на стотине. По извјештају ЦИА-е они су с обзиром на бројнос, четврта исламофашистички најрадикализованија групација на свијету. У већини терористичких аката у свијету они су умијешани. И ето поред кога ( на срећу не и са ким) ми морамо живјети.