ПРЕДЛОГ измена Закона о рехабилитацији који ће Агенција за реституцију поднети новој Влади, који предвиђа и поништавање рехабилитација директних починилаца ратних злочина, отворио је питање ко би све, ако се закон усвоји, могао опет "да буде осуђен". И да ли постоји опасност да се поништи и рехабилитација генерала Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини?!
Агенција за реституцију предлаже да закон забрани враћање грађанских права и поништавање пресуда директним починиоцима убистава, који се налазе на списковима Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача, као и да рехабилитације таквих буду поништене. Повод за то су све чешће одлуке судова широм земље да се рехабилитују злочинци само због процесних пропуста.
Зорана Живановића, једног од заступника предлагача рехабилитације Драже Михаиловића, како каже, не би изненадило ни да измене закона буду усвојене, ни да се под њиховим ударом нађе Дража:
- Један део власти је посткомунистички настројен и спроводи своју идеологију, коју уводи у законе. Поништавање већ донетих пресуда о рехабилитацији било би противно нормама цивилизованог света, али не би било први пут да се тако нешто дешава. Посебно ако, у духу спорова са Хрватском, наша земља жели да докаже да је више антифашистичка.
Историчар Коста Николић, сведок у поступку Михаиловићеве рехабилитације, изненађен је предлогом Агенције.
- На суду ниједног тренутка није доказано да је генерал Михаиловић ни лично, ни командно одговоран за ратне