УНИВЕРЗАЛНА БИБЛИОТЕКА НОВОГ МЕДИЈА. COMPLETARIUM

На други, трећи поглед. ЦЕО СВЕТ је једна држава. "Сазвежђе З"

Српска Квочка

Достојевски је био визионар, и у овом одломку, горе. Као и у другим стварима. Европа и свет су ушле у тај „почетак“. Стотинак и нешто година касније. Читајући бележнице Достојевског, поново, у ствари, читам нешто иако давно записано, много боље, од наших данашњих и новина и књига. Електронска издања појединих новина пуна су коментара читалаца, који потврђују страшну истину: да је малени српски народ, доведен на ивицу биолошког опстанка, толико подељен, да то изгледа апсурдно. Подељен је верски,идеолошки, партијски: не само комунизам, не само екстремне идеологије, него и ислам, тј. дуго турско ропство, оставили су неизбрисиве трагове на менталитет, народни живот, историју, душу. Новине су смеће, поједини електронски медији су смеће, награђиване књиге су смеће – овде би комуналцима требало децинија да све то почисте, али то би било - бојим се - узалудно, јер би убрзо и после тога, ако буде било и тада Срба, опет у неком маскираном облику проговорила квочка из овог народа, коме припадам. Овом народу као да је то постало знак препознавања да производи друге народе....

=извор:>Читајући бележнице Достојевског поново

ЛеЗ 0007317

среда, 18. новембар 2015.

После сто година од настанка чувени "Црни квадрат" Казимира Маљевича открио је своју тајну

ПОСЛЕ сто година од настанка чувени "Црни квадрат" Казимира Маљевича открио је своју тајну: служећи се рендгенским зрацима, стручњаци из московске галерије "Третјаков" открили су две раније слике испод ремек-дела које је означило прекретницу у ликовној уметности 20. века. 
Знало се, по речима Јекатерине Вороњине из ове галерије, да је црно платно скривало једну основну слику, али постојање чак две - нико није очекивао. Сада је потврђено да је "Црни квадрат" прекрио једну кубистичко-футуристичку и једну супрематистичку композицију, коју чине геометријске форме у разним бојама. Све ово могло би да баци нову светлост на тумачење чувеног платна, а галерија је најавила да ће откриће јавности бити представљено следеће недеље, приликом отварања изложбе "Маљевичев траг", поводом јубилеја "Црног квадрата".
Маљевич га је насликао 1915. године и касније направио још две верзије. Први пут је приказан на "Последњој футуристичкој изложби 0.10" у Петрограду, чиме је инаугурисан покрет супрематизма. Као симбол руске авангарде, ова слика назива се и "нултом тачком сликарства". Свет ове године обележава 80 година од Маљевичеве смрти и век од када је његов сликарски манифест означио једну од кључних тачака историје уметности.


Тајна Маљевича | Култура | Novosti.rs

четвртак, 05. новембар 2015.

Богатство које нам измиче

 Тартуфи - богатство које нам измиче

ЗОВУ их "храном богова" и "јелом аристократа", јер тартуфе и некада и сада могу да приуште само богаташи. Плод који расте искључиво под земљом, а тражен је због више од 400 мирисних нота које појачавају арому сваком специјалитету, сада се откупљује за 2.000 до чак 8.000 евра по килограму. Узгајање ове гљиве један је од најуноснијих послова, свуда у свету, па и у Србији. Иако се веровало да ове печурке не успевају у нашој земљи, у протекле две деценије пронађене су десетине врста на 250 локација. 
И код нас је по узору на Италију и Француску почело плантажно узгајање тартуфа, али је тај посао тек у зачетку.
- То је и даље "пионирски" посао код нас, иако Србија "лежи" на тартуфима - каже за "Новости" Лазо Јовичић, који узгаја тартуфе из хобија. - Имамо идеалне географске услове, налазимо се на 45. паралели, на потезу на ком су Португалија, Шпанија, Италија, земље познате по бројним плантажама тартуфа, али се не бавимо тим послом. Да би се покренуо овај посао, надлежне институције треба да дају већу подршку и усмерења. Морамо да представимо тај производ, да му дамо "личну карту" како би био наш бренд.
Јовичић сматра да стручњаци морају да испитају и истакну све особености овог будућег српског бренда, који би, према његовом мишљењу, могао да буде у рангу истарског, италијанског или пак француског. Он напомиње да тартуфи живе у симбиози са одређеним врстама дрвета, најчешће је то храст, топола, цер, липа. Од дрвета црпи угљене хидрате.
ХАМБУРГЕР ОД 5.000 ДОЛАРАНА светском тржишту влада већа потражња за овим специјалитетима него понуда. Гастрономски, то су најскупљи и најцењенији додаци јелу. У коцкарницама, рецимо у Лос Анђелесу, хамбургер средње величине са тартуфима премашује 5.000 долара. У Америци су направили чоколаду са мрвицама тартуфа и ваниле, а килограм кошта 6.000 долара.
- Уредбом о стављању под контролу коришћења и промета дивље флоре и фауне код нас су обухваћене и стављене под контролу сакупљања три врсте тартуфа - Tuber magnatum Pico - бели тартуф, Tuber aestivum Vitad - црни летњи тартуф и Tuber macrosporum Vittad - објашњавају за "Новости" у Министарству пољопривреде. - Завод за заштиту природе Србије крајем године доставља Министарству контингенте, који су на располагању за сакупљање у наредној години и који се заједно са ценовником заштићених врста објављују на интернет-страници Министарства као и у "Службеном гласнику" РС.
Тако су стручњаци Завода за заштиту природе проценили да ове године може да се убере максимално 80 килограма белих тартуфа, 400 килограма црних летњих тартуфа и 300 килограма Tuber macrosporum Vittad. Заинтересованост за сакупљање скупоцене гљиве осцилира из године у годину, с тим што је ове сезоне осетно повећана потражња. Поред сакупљања из природе, постоји могућност плантажног гајења свих заштићених врста, па и тартуфа. У том случају, како кажу, заинтересовани подносе захтев Министарству за добијање дозволе за сакупљање ради формирања матичног легла – плантаже.

Тартуфи - богатство које нам измиче | Економија | Novosti.rs